Is pure chocolade echt zo gezond?

08 augustus 2025 · door Tara

De gemiddelde Belg eet 7 kilo chocolade per jaar. Dat is een flinke berg van gemiddeld 70 chocoladerepen. Zelfs 73% van de Belgen zorgt dat er altijd chocolade in huis is. Of dit puur, melk of witte chocolade is weten we niet, maar wat we wel weten is welke chocolade het gezondste is om dagelijks te eten. Is het pure chocolade die gezond is? In deze blog lees je daar meer over. 

Is pure chocolade gezond voor je lijf?

Of je nu pure chocolade eet, melkchocolade of witte chocolade; ze hebben allemaal één ding gemeen: ze bevatten allemaal ingrediënten afkomstig van de cacaoboon. De cacaobonen zijn de vruchten van de cacaoboom. Dit maakt chocolade gedeeltelijk een plantaardig product. Cacao staat erom bekend allerlei gezonde stoffen voor je lijf te bevatten. Dit wil overigens niet zeggen dat alle chocolade gezonde chocolade is. Dat komt omdat er ook verzadigde vetten en suikers in zitten. Dat pure chocolade gezond is, kun je dus niet zomaar zeggen en hangt af van het vetpercentage, het suikergehalte en de hoeveelheid aanwezige cacao.

Wat zijn de voordelen van pure chocolade?

Pure chocolade bevat altijd het hoogste cacaogehalte in vergelijking met melk- en witte chocolade. Daarom kan het eten van pure chocolade gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Voordat de fabrikant zijn chocolade als puur mag betitelen, moet er namelijk minstens 35% cacao aan worden toegevoegd. Welke gezondheidsvoordelen brengt cacao zoal met zich mee? 

  • Antioxidanten: Cacao bevat flavonoïden. Dit zijn een type antioxidanten die een gunstige uitwerking hebben op onder andere onze cellen, bloedvaten en stofwisseling. Om dit gunstige effect uit pure chocolade te halen, moet deze chocolade wel een hoog flavonoïdegehalte bevatten. Acticoa is de enige chocolade die voldoende flavonoïden bevat. Dit merk mag zelfs als EU-gezondheidsclaim uitdragen dat het de bloedvaten elastisch houdt bij een inname van 10 chocoladeparels per dag.
  • IJzer: Mannen hebben dagelijks 11 milligram ijzer nodig en vrouwen 16 milligram. IJzer is onder andere nodig voor het zuurstoftransport in ons bloed, om ons immuunsysteem op peil te houden en helpt mee onze energiehuishouding op peil te houden. Een reep pure chocolade met minstens 70% cacao kan tussen de 30% en 67% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer bevatten.
  • Magnesium: Magnesium is goed voor ons zenuwstelsel en de spieren. In een reep pure chocolade zit al snel 75 microgram magnesium. Mannen hebben hier dagelijks 350 gram van nodig en vrouwen 300 gram. Zo helpt pure chocolade dus om ons magnesiumgehalte op peil te houden.
  • Cholesterol: HDL-cholesterol helpt ons lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het ongezonde LDL-cholesterol kan juist hart- en vaatziekten veroorzaken door zich af te zetten in onze bloedvaten. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van pure chocolade met een hoog cacaogehalte het ongezonde LDL-cholesterol verlaagt en het HDL-gehalte juist verhoogt.

Welke pure chocolade is dan gezond om te eten? Dat is pure chocolade met een cacaopercentage van 70% of hoger. Nog gezonder is het om te kiezen voor de rauwe variant, omdat deze minder kunstmatige bewerking heeft ondergaan. Hierdoor blijven alle gezonde stoffen beter behouden.

Wil je ook genieten van pure chocolade met een hoog cacaogehalte? Loop dan eens binnen bij een chocolaterie in de buurt. Die vind je door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.

Pure chocolade