Met brownies maak je iedereen blij. Het lekkerste zijn ze natuurlijk als ze lekker machtig en smeuïg van binnen zijn. Al zijn de meningen een klein beetje verdeeld over deze chocoladebommen. Sommige mensen geven namelijk de voorkeur aan een luchtige, meer cakeachtige variant. Wil je zelf smeuïge brownies maken? Dan is dat helemaal niet zo moeilijk. Hoe maak je zelf gemakkelijk de lekkerste brownies? Je leest het in deze blog.
Waar komt de brownie vandaan?
Ook al zijn brownies razend populair, brownies bakken is eigenlijk helemaal niet nieuw en al meer dan 100 jaar oud. In 1893 kwam de World's Columbian Exposition naar Chicago. Het verhaal gaat dat, vanwege deze expositie, de eigenaresse van het Palmer House Hotel aan haar chef-kok vroeg om een draagbaar dessert te maken. Dit werd de allereerste brownie. Het hotel bestaat nog steeds en de klassieke brownies worden er nog altijd dagelijks vers gebakken. Het originele recept delen ze graag met iedereen die zelf brownies wil maken.
Hoe maak je zelf brownies?
Ga je zelf brownies maken? Dan is het wel handig om te weten welke bloem je het beste voor je brownies kunt gebruiken en welke boter geschikt is voor brownies. Wat boter betreft kun je helemaal zelf kiezen of je vloeibare margarine gebruikt, ongezouten roomboter of bijvoorbeeld een plantaardige variant. Het werkt allemaal net zo goed. Ditzelfde geldt voor de bloem. Patentbloem, tarwebloem, volkorenmeel, amandelmeel en kokosmeel, het kan allemaal. Met dit recept voor brownies kun je zelf aan de slag:
Ingrediënten:
- 150 gram in blokjes gesneden ongezouten roomboter
- 150 gram blokjes pure chocolade, of chocoladedruppels
- 220 gram kristalsuiker
- 4 eieren
- 90 gram bloem
Bereiden:
- Verwarm de oven op 180 graden en bekleed een bakblik van 20 x 20 cm met bakpapier.
- Smelt de chocolade samen met de boter gedurende 25 seconden in de magnetron op de hoogste stand. Heb je geen magnetron? Dan smelt je au bain-marie. Hiervoor plaats je de chocolade met de boter in een schaal die je boven een pan kokend water hangt, zonder dat de kom het water raakt. Zet dit weg zodra alles gesmolten is.
- Mix de suiker samen met de eieren in een kom en voeg dit toe aan de gesmolten chocolade en boter.
- Roer nu langzaam de bloem door het mengsel.
- Giet alles in het bakblik en bak de brownies in 25 minuten gaar.
- Laat alles goed afkoelen voordat je de brownies in stukken snijdt.
Het leuke is dat je met dit recept voor brownies enorm kunt variëren. Zo kun je walnoten, pecannoten of hazelnoten toevoegen aan het beslag bijvoorbeeld. Ook fruitsoorten zoals banaan, rode besjes, frambozen, aardbeien of sinaasappel combineren goed met chocolade. En ben je een liefhebber van witte chocolade of melkchocolade? Dan vervang je de pure chocolade gewoon door een andere chocoladesoort.
Wil je meer inspiratie voor het bakken van brownies? Loop dan eens langs een bakker in de buurt en vraag naar zijn favoriete smaakcombinatie. Je vindt de dichtstbijzijnde bakker door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.